Om Bigums Bogreol:

 

“En ting er stærkere en alverdens hære, og det er idéen, hvis tid er inde.”

 - Victor Hugo

 

Bigums Bogreol er stedet, hvor jeg, Duprée Bigum, vil give min mening til kende om den litteratur, som jeg møder på min vej. Jeg er ikke den hurtigste læser, og da jeg jo også selv skal skrive og tegne lidt indimellem, så vil du ikke finde et hav af opdateringer og anmeldelser, men her gælder det gamle princip om "kvalitet over kvantitet", så du vil finde min helt ærlige mening om de bøger, som jeg har presset ind i min travle hverdag, fordi deres emne virkelig fascinerer mig, og jeg ved noget om det, eller fordi jeg synes bogen er så vigtig, at jeg bare må læse den og dele min mening!

 

Jeg håber du vil nyde tankerne mine, her udtrykt med ærlighed, respekt og hvid skrift.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

- Duprée Bigum, 9. februar 2023


Anmeldelser:

I EN VERDEN SÅ STOR

FRA LOCH NESS TIL MEGALODON

af Mikala Rosenkilde

 

 

Fra Loch Ness Til Megalodon  er 2. bind i serien I En Verden Så Stor og opfølgeren til den af mig i fjor begejstret anmeldte Fra Sabelkatte Til Levende Drager, der stadig har sin hædersplads på min zoologi-hylde.

 

Da jeg sidste år lagde bind 1 fra mig, sad jeg tilbage spændt på at se, hvad denne næste bog ville byde på, og det har jo naturligvis skabt en vis forventning. Desværre blev der heller ikke denne gang plads til Big Foot og Uhyret fra Gévaudan, da nærværende værks fokus udelukkende er på den maritime dyreverden.

Og allerede her bliver jeg nødt til at indrømme, at jeg aldrig har haft den store interesse for havdyr, men jeg var spændt på at se, om det ville lykkes at ændre på dette via den kryptozoologiske vinkel. Lykkedes det: Ikke rigtig.

 

Langt størstedelen af bogen handler om de utallige observationer af og beretninger om søslanger fra hele verden, den mest kendte selvfølgelig Loch Ness. Beklageligvis minder de meget om hinanden, og når nu jeg ikke har større interesser for lige netop den del af kryptozoologien, gjorde det bogen meget ensformig og derfor lang at læse. Men positivt set kan bogen her roses for sin grundighed, da selv nogle af de mindst kødfulde fortællinger får taletid, så hvis det her er emnet, du brænder for, er det garanteret en meget spændende oplevelse. Desværre hjalp det ikke mig til at finde begejstringen, så efter den grundige gennemgang af Nessie, fandt jeg den største del af bogen meget monoton. Dog vil jeg sige, at den samlede mængde af søslange observationer fra hele verden, samt den store usikkerhed omkring, hvad der lever/kan leve i verdenshavene, har gjort, at jeg nu sagtens kan forestille mig, at der gemmer sig svaneøgler langt ude i vores oceaner. Men at beskedne søer i diverse lande skulle indeholde nok føde til så store øgler finder jeg meget usandsynligt...

 

Da bogen efter de mange ensartede søslangehistorier når frem til hajerne, deriblandt titlens Megalodon, og beretningerne om kæmpeblæksprutter, der overraskende nok ikke er så fantasifulde, som man måske skulle tro, blev jeg grebet. Igen fik jeg her en følelse af, at der er meget, vi ikke ved om verdenshavene. Det er mine absolut favoritkapitler i bogen.

 

Alt i alt må jeg uheldigvis konkludere, at dette ikke rigtig var en bog for mig, men jeg kan sagtens forestille mig, at hvis man interesserer sig for maritimt dyreliv plus kryptozoologi, så er dette lige noget for dig. I opbygning er den helt ligesom den første, dog knap 40 sider længere, så der er rig mulighed for at blive lige så begejstret for denne som den første, hvis dette emne har interesse. Desværre formåede bogen ikke at ændre på mine følelser for det, hvilket egentlig ikke bør lægges bogen til last, for den er lige så grundig som den første, og den vil helt sikkert på samme måde kunne finde vej til en hædersplads på en anden læsers zoologi-hylde.

 

Når det så er sagt, håber jeg da, at der kommer et tredje bind, hvor vi vender tilbage til landjorden, for der er stadig mange ukendte dyr at kigge nærmere på, og denne bogserie er uden tvivl bedste sted at få sig et overblik over, hvad der måske gemmer sig i en verden så stor som vores.

 

 

Duprée Bigum, 29. april 2024

 

Udgave læst: Paperback

Sider: 243

Forlag: 2 Feet Entertainment

Udgivelsesdato: 7. marts 2024

Sprog: Dansk

 

Køb den her som paperback:


INDRE Ø

af Cæcilie Lassen

 

Indre Ø er historien om fire generationers liv på Østerbro, fra befrielsen d. 4. maj 1945 til Covid-19-besættelsen af Danmark i 2020.

Imens jeg læste romanen faldt mine tanker flere gange på DR-TV-serien Krøniken og Carsten Jensens fantastiske Vi, de druknede. Cæcilies fortælling er nemlig ikke "bare" en roman, men et stykke danmarkshistorie fortalt igennem øjnene på nogle af de mest levende litterære karakterer, jeg nogensinde har mødt.

 

Romanen vidner om et kæmpe researcharbejde, ikke blot lokalhistorisk, men også i dagligdagens verdensbillede med danske briller over størstedelen af et århundrede. Jeg er dybt imponeret over Cæcilies grundighed, og jeg tør næsten ikke tænke på alle de mandetimer, der er blevet brugt i tilblivelsen af dette historiske, men stadig levende værk. Kun én faktuel fejl sprang mig i øjnene under læsningen, og det var i forbindelse med karakteren Finn, der dømmer en gruppe lede drenge til Helvede, skønt han er tilknyttet en trosretning, der ikke tror på det evigt brændende dødsrige. En uheldig, men ganske lille fejl, der uden tvivl drukner i det massive lærestykke, Indre Ø er, når det kommer til grundig research.

 

Udover bogens historiske indsigt vil jeg også påpege hovedkarakterernes usædvanlige dybde. Kai, Sonja og Ditte er karakterer, der virkelig greb fat i mine tanker og min medfølelse, og selvom jeg ofte langt fra kunne erklære mig enig i deres idealer, dispositioner og handlinger, må jeg sige, de krøb langt ind under huden på mig. Især kapitlerne om Sonja og Jans barndom, ja, Sonjas rejse i det hele taget var virkelig stærke, troværdige og ofte en mavepuster, men af den slags, der får en til at føle, man lever.

 

Sproget er meget interessant, ja, jeg får lyst til at kalde det ligefrem poetisk til tider, hvilket jeg lige måtte indstille hovedet efter, hver gang jeg åbnede bogen. Det giver dog flere spidsfindige subtiliteter, af den slags, jeg synes, gør en bog værd at læse, fordi man ikke får alt fodret med ske.

Indimellem var der dog nogle passager, der var lidt svære for mig at følge med i. Det drejer sig blandt andet om et par steder, hvor brugen af erindringer, sammenligninger og modbilleder flettes ind i en tekst, der egentlig lod til at handle om noget helt andet. Et eksempel kunne være nogle af de steder, hvor Kai, der var modstandsmand under krigen, blander nogle af hans nutidige følelser og oplevelser sammen med hans traumer og barske minder. Flere steder kunne jeg godt lide det, fordi det bidrager til det rod, han har i sit hoved efter sine oplevelser, men indimellem var de lige svære nok at forstå.

Min største anke mod teksten er den for mig overdrevne præference af pronominer, og manglen på klarificering af leverandøren af visse replikker. Med hensyn til førstnævnte blev der f.eks. flere steder brugt hun i stedet for navnet på den pågældende person, i sammenhænge hvor der var flere kvinder eller piger til stede, hvilket desværre lidt for ofte gjorde det svært for mig at hitte rede i, hvem der gjorde eller sagde hvad. Og netop det med replikkerne var ekstra svært, når der f.eks. er tale om en lidt længere dialog, hvor ingen navne rigtig er blevet nævnt, så jeg igen måtte gætte mig til, hvem der sagde hvad, og faktisk måtte læse samtalen igennem flere gange for at få mig en idé.

Så bogen vidner helt klart om en over middel beherskelse af sproget, men desværre bliver teksten indimellem i spidsfindighedens navn gjort for vanskelig at forstå.

 

Der er ingen tvivl om, at bogen er en kæmpestor kærlighedserklæring til Østerbro, hvilket den ikke må lægges til last, for er man derfra eller har tilknytning dertil, vil den helt sikkert få en helt særlig betydning og ramme læseren dybere end hos resten af os. Det var den følelse, jeg havde, dengang jeg læste føromtalte Vi, de druknede, der er en roman om flere generationer af sømænd fra Ærø, hvor jeg havde mine definerende teenageår. Men eftersom jeg på nær dem har boet hele mit liv i Østjylland, kunne jeg godt mærke, at der var en stor del af bogens identitet, jeg gik glip af, for hvor er der mange henvisninger til steder, både historiske og nutidige, jeg ikke har det fjerneste kendskab og derfor heller ikke forhold til. Det tager dog intet fra historien, der uden tvivl vil kunne nydes over hele landet.

 

Romanen jonglerer med nogle voldsomme temaer som traumer, svigt, arv og savn, men ikke én gang følte jeg, de blev tabt på gulvet, og igen viser Cæcilie en erfaring og dygtighed i at gøre historien levende og ægte, og sløjfen, der binder det hele sammen til sidst, fandt jeg fyldestgørende og troværdig, omend jeg vil tro, at et par overfladiske læsere måske vil finde den svær at sluge. I så fald, vil jeg mene, man har misforstået hele bogens pointe.

 

Indre Ø var en spændende oplevelse, og selvom jeg her har givet udtryk for nogle klagepunkter, så vil jeg helt klart anbefale enhver historieinteresseret samt krønikeværdsætter at læse dette fantastiske eksempel i, hvordan dansk historie kan gøres levende og følelsesmæssig mærkbart. Sonjas karakter alene vil også kunne sætte gnist til en lang debat om påvirkning og identitet præget af arv, og når en roman om fiktive karakterer kan gøre den slags, så er der ingen tvivl om, at den er skrevet på en måde, alle os forfattere drømmer om at kunne, og Cæcilie i den grad viser, hun mestrer.

 

 

Duprée Bigum, 17. februar 2024

 

Udgave læst: Hæftet

Sider: 415

Forlag: Alhambra

Udgivelsesdato: 8. februar 2024

Sprog: Dansk

Findes på Goodreads 

og

kan købes her:


DE SIDSTE TIMER

Afskedsbreve fra frihedskæmperne 1943-1945

Forord af Per Stig Møller

 

De Sidste Timer er for mig en svær bog at anmelde, da bogen ikke er en typisk fagbog, der fortæller om eksempelvis frihedskæmpernes gerninger og vilkår, men som undertitlen også siger en gengivelse af de breve, som mange af de frihedskæmpere, der under 2. verdenskrig blev dømt til døden i perioden 1943-1945, skrev hjem til deres familier og venner. Bogen indeholder billeder af samtlige dødsdømte modstandsfolk, en lille beskrivelse af hver enkelt og indimellem små forklaringer om brevenes tilvejebringelse og andre informationer, der kan være gavnlige for læserne, så de i brevene nævnte henvisninger giver mening.

 

Hvorfor har jeg læst denne bog? Foruden min historiske interesse fandt jeg  bogen et psykologiske studie i tankerne hos mennesker, der står på randen til at miste livet, og hvad de da får øjnene op for og vælger at konkludere om egne livsoplevelser, men også om meningen med livet. Interessant nok vidnede mange af brevene om en stærk tro på livet efter døden og Guds tilstedeværelse i livet. Selv flere af dem, der lod til at have været skeptikere overfor Guds eksistens før i tiden, begyndte at tro på, at der var en højere kraft og mening med deres liv og skæbne.

Særligt hjerteskærende var det at læse de personlige hilsner til de efterladte og anmodningerne om tilgivelse for alt det, de uforvarende har forvoldt dem igennem livet. Stærkt var det også at læse de indtrængende bønner om, at de efterladte hustruer måtte lære deres fælles børn at være tilgivende og ikke hade tyskerne.

Alle som en udstålede også en særlig ro i deres breve. De fleste har sikkert været yderst bange, men alligevel har de fundet freden i dem selv til at skrive opmuntrende og inderlige budskaber til deres kære.

Nogle af de sidste sider er skænket en gruppe tilfangetagede frihedskæmpere, der i bogen kaldes De Elleve, og som aldrig blev formelt henrettet, men mistede livet under mystiske omstændigheder, angiveligt et flugtforsøg. Brevene fra nogle af disse er især hårde at læse, da disse ikke er skrevet af mænd med visheden om deres snarlige bortgang, men giver udtryk for fremtidige drømme og tanker om fremtiden, som historien viser, at de aldrig kom til at udleve.

 

 

Bogen er ikke for sarte læsere, og jeg fandt den ikke spor underholdende. Det er døden ikke. Men bogen var en værdifuld tilføjelse til mine egne tanker om at gå døden for andres hånd i møde med oprejst pande og menneskers tro og tanker, når alt burde se sortest ud, men ro og håb stadig ikke har forladt dem. Tro, håb og kærlighed, for ikke at nævne tilgivelse, er hvad mennesket føler, når de ved, at de står i de sidste timer.

  

Duprée Bigum, 7. april 2023

 

Udgave læst: Hardcover

Sider: 272

Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag

Udgivelsesdato: 30. april 2020

Sprog: Dansk

 

Find den på Goodreads.com

eller

Køb den her som hardcover:


FRISK FNIDDER

af Mads TM

 

Frisk fnidder er en rigtig hyggelig bog, der med sine pudseløjerlige ordsammensætninger som "altanbavian", "nummerplademalere" og "brandbørneskole" helt sikkert vil skabe muntre stunder børn og voksne imellem, og de opfindsomme situationer, der beskrives, ser jeg bringe mange smil i de danske børneværelser. De flotte og sjove tegninger er mesterligt udførte og vil garanteret også underholde før sengetid, eller når forældre og børn bare skal hygge.

 

Indimellem synes jeg, det var svært så at sige at finde rytmen i bogens rim, men da jeg ikke har meget forstand på digte og deres opbygning, så kan det sagtens skyldes min egen uvidenhed.

 

Jeg vil helt sikkert gerne anbefale alle børnefamilier at skaffe sig et eksemplar, men som voksenunderholdning i sig selv finder jeg den ikke helt tilstrækkelig, men det er jeg også sikker på heller ikke er meningen. 

Jeg ser meget frem til at dele den med min lille nevø, og jeg forestiller mig, at der kommer mange hyggelige stunder ud af det, og her vil jeg gerne bruge anledningen til at takke Mads TM for at skrive til mig og tilbyde et eksemplar fra hans egne eksemplarer. Jeg er også spændt på at se, hvad hans fantasifulde hjerne vil finde på til os næste gang!

 

  

Duprée Bigum, 6. marts 2023

 

Udgave læst: Hardcover

Sider: 48

Forlag: Byens Forlag

Udgivelsesdato: 5. januar 2023

Sprog: Dansk

 

Køb den her som hardcover:


I EN VERDEN SÅ STOR

FRA SABELKATTE TIL LEVENDE DRAGER

af Mikala Rosenkilde

 

Om man tror på Gud og Skabelsen eller Darwins Evolutionsteori, så må man medgive, at dyreriget er mangfoldigt til ekstremerne og går udover, hvad vi egentlig kan fatte - og måske er det endda endnu større, end vi tror?

 

Fra Sabelkatte til Levende Drager handler kort sagt om flere af verdens kryptozoologiske mysterier. Som bogen selv siger, så er kryptozoologi "studiet af ukendte dyr", der enten ikke hører til den lokale fauna, officielt er erklæret uddøde eller opfattes som myter, skønt lokalbefolkningen til stadighed ser dem igen og igen. Og bogen følger stort set den rækkefølge hele vejen igennem: Først ser vi på de for mig ret sandsynlige observationer af store katte i flere lande, der officielt ikke huser dem til daglig, men som måske skyldes flere wannabe Joe Exotics, der slipper deres "kæledyr" løs, når det pludselig går op for dem, at de ikke er til at have hjemme i dagligstuen. Dernæst dykker bogen ned i observationerne af såkaldt uddøde dyr som sabelkatte, mammutter og en af mine personlige favoritter: den tasmanske tiger. Og så kommer titlens "drager". En væsentlig del af bogens indhold er dedikeret til dinosaurer, især flyveøgler, der bliver ved med at blive set, skønt de burde være gået bort for meget længe siden. Forkærligheden for denne dyregruppe tænker jeg skyldes Mikala Rosenkildes research til sin roman Kongamato, som jeg endnu ikke har læst, desværre. Heldigvis får romanens titeldyr også sine sider i nærværende værk. I den sidste del af bogen får de måske mere fantasifulde iagttagelser af væsner (som den australske Bunyip, der skulle ligne en mellemting imellem en sæl, en krokodille og en hund med mere.) taletid først. Til allersidst bliver læseren præsenteret for nogle betragtninger omkring sandsynligheden for at støde på en menneskeædende plante. Denne del kunne jeg personligt godt have undværet, da det føles, som om den ikke passer helt ind, da den for mig handler mere om teoretisk botanik end kryptozoologi, og det synes jeg er ærgerligt, da det ligesom får en fantastisk bog til at slutte på en brat og disharmonerende måde.

Fra Sabelkatte til Levende Drager er Mikala Rosenkildes skriftlige supplement til hendes podcast De Mystiske Dyr, som jeg også har været glad for at lytte til mange gange. Selvom bogen selv siger, at den "samler et udvalg af de mærkværdige beretninger" fra podcasten, så følte jeg på intet tidspunkt, at jeg blev præsenteret for udslidt materiale, som jeg allerede havde hørt ført. Bogen har sin helt egen identitet, og for mig, der elsker kryptozoologi, så er den virkelig et tiltrængt værk i verdensklasse. Da jeg jo allerede har anmeldt et andet kryptozoologisk værk, nemlig Sebastian Kleins De 100 mest gådefulde dyr, så er det svært ikke at sammenligne de to, men her vinder Mikala Rosenkilde. Nuvel, Kleins bog er til det yngre publikum, og der excellere den bedst, men når det kommer til den research og kærlighed hvert dyr får i Mikalas bog, så må jeg sige, at den dybde, som jeg savnede i Kleins bog, den fik jeg her. Min eneste anke på det punkt er, at bogen af og til nævner billeder og videoer, der af nogen siges at "dokumentere" de mystiske dyrs eksistens, og dem ville jeg da gerne have set gengivet i bogen. Jeg erkender gerne, at det nok ikke har været muligt på grund af mængden af rettigheder og lignende, der så skulle skaffes, så ingen bebrejdelse af forfatteren og forlaget. Det var blot et ønske, der opstod, samt ønsket om at se lidt flere af de tegninger, som flere kunstnere har lavet af de ukendte dyr. Ret skal være ret: Bogen indeholder mange flotte billeder, som jeg satte pris på, men her er jeg grådig og vil have flere, haha! Samme problem gælder også min sidste indvending til bogen: Den er alt for kort, for den er mega spændende! Jeg har endnu ikke turdet spørge forfatteren eller forlaget, om der kommer en toer, men det synes jeg helt klart der er plads til, da der ikke var skænket plads til hverken Bigfoot, Yetien, Nessie eller min personlige favorit: Uhyret fra Gévaudan. Dette skal dog ikke opfattes som kritik, for jeg håber da blot, at der kommer meget mere fra Mikala og 2 Feet Entertainment!

 

Så kommer vi (langt om længe) til den endelige konklusion: Jeg synes Fra Sabelkatte til Levende Drager er en fantastisk bog, og den får en hædersplads på min omfattende zoologi-hylde. Som nævnt i denne sides beskrivelse, så er jeg ikke verdens hurtigste læser, men hold nu op, hvor jeg fløj igennem denne perles +200 sider, for jeg kunne slet ikke lægge den fra mig. Med fare for at miste al ydmyghed, så har jeg sjældent læst bøger om dyr, der har overrasket mig og rokket så meget ved mine opfattelser af verden, som denne har. Forstå mig ret: Jeg har endnu ikke fundet sølvpapirshatten helt frem, men et spørgsmål har da rejst sig i mit sind: Hvad nu hvis dyrenes verden ikke er så gammel, som vi tror, og der faktisk stadig er sabelkatte og dinosaurer derude? Mikala lader modsat Sebastian Klein bevidst konklusionerne stå uklare, selvom hun både præsenterer os for argumenter for og imod, men jeg er en drømmer, og denne drømmer har fået en ny opfattelse af dyreverdenen og ikke mindst zoologiens mangler... Vi ved overraskende lidt om naturen omkring os, og derfor vil jeg ikke længere blive så overrasket, hvis/når vi finder vores næste levende fortidsuhyre. 

Men læs endelig bogen selv og skab dig dine egne meninger om emnet! Tro mig: Du vil blive overrasket over at opdage, at vi lever i en verden så stor.

  

Duprée Bigum, 20. februar 2023

 

Udgave læst: Paperback

Sider: 204

Forlag: 2 Feet Entertainment

Udgivelsesdato: 20. februar 2023

Sprog: Dansk

 

Køb den her som paperback:


VUK

af István Fekete

 

Vuk er en hjertevarm historie om en ung ræv, der må lære at leve med de til tider yderst barske betingelser et liv i skoven har at tilbyde. 

Jeg voksede op med tegnefilmsudgaven fra 1981, men det var først for nylig, at jeg satte mig ned ved tasterne og fandt frem til István Feketes bog, der ligger til grund for filmatiseringen. Og sikke en opdagelse!

Jeg har altid følt, at historien rummer en særlig dybde værdig for både børn og voksne, og efter at have læst den originale roman fandt jeg mig kun bestyrket i min første vurdering. Dette er i min optik et sandt mesterværk og er i skrivende stund en af mine absolutte yndlingsbøger.

Vuk deler mange ligheder med en anden af mine favoritter, nemlig Felix Saltens Bambi, idet den ikke er bleg for at skildre de hårde leveforhold, som skovens vilde dyr lever med, og hvilken oftest negativ indflydelse vi mennesker har på den enkelte skabnings liv. Ikke desto mindre skaber romanen sig sin helt egen identitet, og det er mig en gåde, hvorfor den ikke har fået en dansk oversættelse med en tilhørende fanskare, især når man tænker på, at tegnefilmsudgaven overlevede overgangen fra VHS til DVD trods en tvivlsom eftersynkronisering.

Denne bog bør bestemt stå på hylden hos enhver dyreelsker, stor som lille, og jeg vil i den grad anbefale alle, der har mulighed for det, at få den bestilt hjem fra det store udland! 

Det skal siges, at det var svært for mig at opstøve den nødvendige engelske kopi, for mit ungarsk ikke er for skarpt, men jeg fandt helt klart indsatsen og den efterfølgende ventetid, (for ikke at tale om den forbandede told!!!), det værd for til sidst at stå med dette vidunder af et værk i hænderne!

 

Duprée Bigum, 10. februar 2023

 

Udgave læst: Hardcover

Sider: 114

Forlag: Móra

Udgivelsesår: 2018

Sprog: Engelsk

Find den på Goodreads.com

 


DE 100 MEST GÅDEFULDE DYR

af Sebastian Klein

 

Jeg har altid været interesseret i kryptozoologi, selvom det faktisk først var for nylig, jeg lærte, at det var begrebet for interessen i mystiske dyr, og denne bog var derfor yderst spændende. Der findes ikke mange bøger om emnet på dansk, men jeg var glad for at læse Sebastian Kleins betragtninger om mange af vor verdens dyremysterier, skønt bogen henvendt til børn nøjes med at kradse lettere overfladisk til hver skabning. 

Min eneste indvending mod bogen er, at forfatteren ved hvert eneste dyr lader læseren forstå, at enten løgne eller misforståelser er forklaringen bag de mystiske væsener, som vi ikke har fotografiske beviser for, hvilket jeg ikke nødvendigvis er 100% enig i. Ret skal være ret, jeg tror ikke, at der findes flyveøgler og mystiske halvmenneskemonstre, men at udelukke at et eller flere af de omtalte dyr faktisk godt kunne findes i en fjern, fjern afkrog af jordens uudforskede jungler havde jeg ikke ventet af en dyreelsker som hr. Klein.

Måske er jeg bare lidt fantasifuld, men tænk, hvis vi ikke vidste alt om vores verden og dens dyreliv.

 

Alt i alt en virkelig god bog, der helt sikkert kan skabe interessante samtaler imellem familiens dyreinteressede medlemmer!

 

Duprée Bigum, 24. november 2022

 

Udgave læst: E-bog (EPUB 3.0)

Sider: 214

Forlag: Forlaget Carlsen

Udgivelsesdato: 8. november 2018

Sprog: Dansk

Find den på Goodreads.com

eller

Køb den her som hardcover:


PRINSESSE SOFIE HAR ADHD

af Janet Pallisgaard

 

“Alle Drenge Har Det”… Den sætning hørte jeg flere gange om ADHD, da jeg var barn, og først da jeg mødte min hustru, der selv har haft diagnosen meget tæt på i familien, lærte jeg, at det faktisk er noget, man skal tage meget alvorligt. Og nu har jeg så fået lov til at læse og anmelde Janet Pallisgaards børnebog om emnet.

 

Prinsesse Sofie Har ADHD er en bog med et yderst ædelt formål, nemlig at lære børn om, hvordan det kan være at have ADHD. Bogen bruger en eventyrlig tone til at fortælle om nogle af de udfordringer, som vores hovedkarakter slås med, og moralen om, at alle børn (og voksne for den sags skyld) er unikke, men værdifulde på deres egen måde, synes jeg er yderst rosværdig. At bogens hovedkarakter er en prinsesse synes jeg også er et godt valg, da det kan hjælpe med at gøre op med forestillingen om, at det kun er drenge, der kan have denne slags udfordringer.

 

Personligt savner jeg en sammenhængende historie som rammefortælling for bogen, der ellers fortæller om Prinsesse Sofies oplevelser igennem særskilte episoder. Desuden var der nogle tekniske aspekter omkring valg af tekst og illustrationer, jeg personligt ville foretrække anderledes, men som centrum i en vigtig samtale med et barn med disse udfordringer synes jeg bestemt den er egnet, og jeg håber virkelig, at diverse institutioner vil overveje at tage den ind og bruge den i deres arbejde med børn, der har ADHD.

 

Duprée Bigum, 10. maj 2022

 

Udgave læst: Hardcover

Sider: 32

Forlag: Books on Demand

Udgivelsesdato: 27. maj 2022

Sprog: Dansk

Find den på Goodreads.com

eller

Køb den her som e-bog eller hardcover:


Har du en bog, der skal anmeldes?

Send en mail, så snakker vi om det!